Een beetje geschiedenis

Jong Leut is een parochiale jeugdvereniging die ontstaan is vanuit de jongerenwerking bij zuster Gaudens aan het Koetshuis van het kasteel Vilain XIIII. Samen met pastoor Vanheusden wilde ze een jeugdbeweging starten voor kinderen vanaf de eerste communie. Het was dan ook pastoor Vanheusden die op zoek ging naar gemotiveerde jongeren die na een tweetal jaar vorming en begeleiding werden klaargestoomd om leiding te worden.

In 1988 begonnen 12 leiding er dan aan met 3 groepen (Gospel, Injil, JKAJ). Een jaar later kwamen de Plussers erbij en gingen ze voor het eerst op kamp in Geel. Ze kozen toen al voor een tentenkamp en dit is sindsdien ook altijd zo gebleven. Zo slapen alle afdelingen in tenten en wordt er ook samen gegeten in een grote eettent. De vlaggenmast, de wasplaats, een themadecor, een dagsluitingsplek, ...  worden zelf gesjord. 

Een 3tal jaren later ondervond men dat de groepen toch groot bleven en ook het leeftijdsverschil binnen 1 afdeling soms toch moeilijkheden met zich meebracht. Hierdoor is dan de groep Snakkers ontstaan. Momenteel betekent dit dat elke afdeling uit twee leeftijden bestaat. 

Door de jaren heen is Jong Leut zeker geëvolueerd, van een kleine groep enthousiastelingen, naar een zeer grote groep kinderen en jongeren die genoten van tweewekelijkse zondagse activiteiten en een groots kamp einde juli. Natuurlijk kende de werking ook zijn dipjes en werd er met het wegvallen van een proost ook wel minder gewerkt rond gelovige thema's. Ook de leidingploeg was een tijdje niet groot genoeg om alle afdelingen tweewekelijks activiteiten te bieden. Men heeft hier een aantal jaren creatief mee omgesprongen en verder gewerkt. Gelukkig gaf men niet op. Want tot nu kent Jong Leut een goede leidingsploeg die helemaal achter het werken met waarden en gevoelens blijft staan en met humor, energie en creativiteit het groeiende aantal leden animeert.

Doorheen een werkjaar organiseert een leidingsploeg  elk jaar een aantal speciale activiteiten en evenementen. Dit gebeurt niet alleen om de leden te engageren, maar ook om te bereiken dat ouders en het hele dorp Leut, Meeswijk en omstreken Jong Leut beter leren kennen, een duit in het zakje kunnen doen of gewoon om een plezante tijd te beleven. Vroeger werd er jaarlijks een familie-avond georganiseerd waarop iedereen werd uitgenodigd en waar alle afdelingen na een weeklang oefenen een mooi optreden, toneeltje, dans of dergelijke ten tonele voerden.

Tot op dit jaar organiseren we ook steeds in de eindejaarsperiode een wijn- en wafelverkoop en met elke speciale gelegenheid of verjaardag van Jong Leut werd er ook creatief gewerkt aan een uniek evenement (een Middeleeuwendag, Sprookjesbos, zangstonde, ...)! Sinds 2007 is op die manier ook het feestweekend uitgegroeid tot een druk maar superleuk weekend waar iedereen graag een pintje, een pannenkoek of een dansje komt meepikken. 

Jong Leut staat erom bekend om steeds zelf een jaarthema uit te kiezen naar eigen waarden, normen en belevingen. Het is een feit dat er bij de start van elk jaar grondig wordt besproken, doordacht en gediscussieerd tot dat er een thema ontstaat waar zowel de leidingsploeg als ook de leden dat jaar extra aandacht aan besteden. Het gaat nooit om "zomaar" een thema, maar een doordachte waarde waarvan de leidingsploeg vindt dat er dat jaar dieper op moet worden ingegaan.

Naast het jaarthema is ook het kampthema steeds het visitekaartje van een kamp. Dit wordt eveneens door de leidingsploeg uitgewerkt tot een eigen, uniek en creatief kampverhaal waarin ook elke dag een aantal belangrijke waarden terug te vinden zijn.