Een beetje geschiedenis


2019… een feestjaar! Jong Leut vierde immers zijn 30-jarig bestaan! Naast heel wat leuke en feestelijke evenementjes, hoorde daar natuurlijk ook een nieuwe website én een kleine terugblik naar het verleden bij. Heel veel leesplezier!


°1989
JONG LEUT kent zijn ontstaan als parochiale jeugdvereniging vanuit de jongerenwerking bij Zuster Gaudens aan het Koetshuis van het kasteel Vilain XIIII. Samen met pastoor Guido Vanheusden wilde men in Leut een jeugdbeweging starten voor de kinderen van het dorp, en dit vanaf de eerste communie. Het was dan ook pastoor Vanheusden die op zoek ging naar gemotiveerde jongeren om hen via een tweetal jaren vorming en begeleiding klaar te stomen om leiding te worden van de nieuwe jeugdbeweging Jong Leut.

Hoewel het jaar 1989 traditioneel wordt genoemd als het ‘geboortejaar’ van Jong Leut ontstonden de eerste ideeën dus al enkele jaren eerder. Het was zelfs al in 1988 dat een groep van 12 leiders en leidsters de eerste activiteiten organiseerden in 3 afdelingen: de Gospel, Injil en JKAJ. Niet veel later kwam er nog een vierde groep bij, de Plussers, en ging men uiteindelijk in 1989 voor het eerst op kamp in Geel. Het begin van een mooie traditie!

Toen al werd er immers de keuze gemaakt om in Geel een volledig tentenkamp op poten te zetten, midden in de natuur zonder gebouwen of al te veel voorzieningen op de wei. Ook vandaag nog slapen al onze afdelingen op kamp in hun eigen tenten en wordt er samen gegeten in een grote eettent. De vlaggenmast, de wasplaats, het decor van het kampthema, alsook andere bijzondere plekjes op het kampterrein worden al sinds het prille begin zelf gesjord en in elkaar gestoken.

5 unieke afdelingen
Een drietal jaren later ondervond men dan toch dat de afdelingen een beetje te groot bleven en dat ook het leeftijdsverschil binnen één afdeling soms wat moeilijkheden met zich meebracht. Het signaal om nog een vijfde groep toe te voegen: de Snakkers (anagram voor kans(en), uit het jaarthema 1992-1993). Momenteel betekent dit dat je telkens twee jaar doorloopt in een iedere afdeling:

- GOSPEL = 6 tot 8 jaar (1ste en 2de leerjaar) 
- INJIL = 8 tot 10 jaar (3de en 4de leerjaar) 
-
SNAKKERS = 10 tot 12 jaar (5de en 6de leerjaar) 
- PLUSSERS = 12 tot 14 jaar (1ste en 2de middelbaar) 
- JKAJ = 14 tot 16 jaar (3de en 4de middelbaar) 

* Vanaf het werkjaar 2020-2021 werd er nog een zesde afdeling in het leven geroepen, met als (voorlopige) naam: de JKAJ+ .
Op die manier kunnen we onze leden een extra jaartje lid zijn aanbieden en kan men nu leiding worden vanaf het 6de middelbaar:

- JKAJ+ = 16 tot 17 jaar (5de middelbaar)

- LEIDING = vanaf 17jaar (vanaf 6de middelbaar)

 

Doorzetten doorheen woelig water
Door de jaren heen is Jong Leut verder geëvolueerd van een kleine groep enthousiastelingen naar een zeer grote groep kinderen en jongeren uit Leut en omstreken. Samen genieten van tweewekelijkse zondagse activiteiten en een groots kamp in de zomer (einde juli) werd de rode draad van onze jeugdbeweging. Toch kende de werking ook zijn dipjes en werd er met het wegvallen van een proost ook wat minder gewerkt rond gelovige thema's. In de jaren 2000-2002 was de leidingploeg een tijdje niet groot genoeg om alle afdelingen tweewekelijks activiteiten te bieden. Gelukkig gaf men niet op. Met veel creativiteit en doorzettingsvermogen werd er verder gewerkt en naar oplossingen gezocht. We zijn uiteraard al onze leiders en leidsters uit het verleden nog steeds erg dankbaar. Ieder van hen heeft er mee voor gezorgd dat we vandaag met een sterke leidingsploeg ons steeds groeiend aantal leden mogen animeren met de nodige humor, creativiteit en energie.


Evenementen
Doorheen een werkjaar organiseert Jong Leut elk jaar een aantal speciale activiteiten en evenementen. Dit gebeurt niet alleen om de leden te entertainen, maar ook om te bereiken dat ouders en het hele dorp Leut (maar ook Meeswijk en omstreken) Jong Leut beter leren kennen, een duit in het zakje kunnen doen of gewoon een plezante tijd kunnen beleven. Zo werd er vroeger jaarlijks een Familie-avond georganiseerd waarop iedereen werd uitgenodigd en waar alle afdelingen na een weeklang oefenen een mooi optreden, toneeltje of dans ten tonele voerden.


Tot op heden organiseren we in de eindejaarsperiode een Wafel- en Wijnverkoop en met elke speciale gelegenheid of verjaardag van Jong Leut wordt er ook creatief gewerkt aan een uniek evenement (bv. een Middeleeuwendag, Sprookjesbos, Zangstonde, ...). Sinds 2007 is op die manier ook het “Feestweekend” mogen uitgroeien tot een druk maar superleuk weekend waar iedereen graag een pintje, een pannenkoek of een dansje kwam meepikken. Gedurende enkele jaren werd datzelfde Feestweekend dan weer helemaal in een après-ski-thema gegoten en met een aantal kleine vernieuwingen omgedoopt tot een heus “Winterfest”. Opnieuw sfeer en ambiance verzekerd!

Naar aanleiding van ons 20-jarig bestaan in 2009 werd een nieuw zomers feestje georganiseerd. Al zingend, klinkend en swingend wordt sindsdien steevast een fantastische zomer geopend onder onze mooie kerktoren. (Jong) Leut Swingt! Zeer recent nog (in mei 2019) werd dan weer ons 30-jarig bestaan uitgebreid gevierd in een sfeervol kader aan het kasteel Vilain XIIII. Met een pop-up Jong Leut Café, een namiddag Kubb spelen en een spannende stratencompetitie tijdens de Highland Games werd dit opnieuw een onvergetelijk feestelijk weekend waar "jong en oud (Leut)" verenigd werden.

Creativiteit en uniek karakter
Moest je er nog niet van overtuigd zijn, op Jong Leut zijn we erg trots op onze mooie en unieke onafhankelijke jeugdbeweging. We maken er een erezaak van om steeds zelf een jaarthema uit te kiezen naar eigen waarden, normen en belevingen. Bij de start van elk werkjaar wordt er grondig
besproken, doordacht en gediscussieerd totdat er een thema ontstaat waar zowel de leidingsploeg als ook de leden dat jaar extra aandacht aan zullen besteden. Het gaat nooit om "zomaar" een thema, maar een doordachte waarde waarvan de leidingsploeg vindt dat er dat jaar dieper op moet worden ingegaan. Naast het jaarthema is zo ook het kampthema steeds het visitekaartje van ons Jong Leut-kamp. Met een creatief kampverhaal, waarin de leiding elke dag zijn beste acteertalenten kan bovenhalen, maar ook met een stevige en uitdagende voorbereidingsperiode proberen we van ieder kamp opnieuw een memorabele en unieke ervaring te maken voor al onze leden…
W
e kunnen al niet wachten om er opnieuw aan te beginnen!

Hoera voor Jong Leut!

#jongleutdroomtOverzicht
Tot slot verwennen we jullie graag nog even met een volledig overzicht van alle jaren Jong Leut met hun jaarthema, evenementen, kampthema en kampplaats:


1988-1989
Jaarthema: "...?..." (wie helpt ons?)
Kamp Geel: Kuifje en de reis rond de wereld

1989-1990
Jaarthema: "Spring op de Carrousel en draai mee"
Kamp Koersel: Waterschapsheuvel

1990-1991
Jaarthema: "Vertrouwen, daar moeten we samen aan bouwen!"
Kamp Genk-Melberg: Koning van Katoren

1991-1992
Jaarthema: "Willen groeien, elke kleine stap is een goeie"
Familieavond: In de ruimte
Kamp Dürler: Mazzelhoven


1992-1993
Jaarthema: "Nieuwe kansen, een kwestie van krijgen, nemen en geven"
Familieavond: Western
Kamp Zutendaal: De kleine prins

1993-1994
Jaarthema: "Leef je tijd, geef je tijd
Familieavond: Sjakie en de chocoladefabriek
Kamp Medendorf: Boerderij der dieren

1994-1995
Jaarthema: "Ik laat de rest niet stikken"
Familieavond: Frederik de muis
Kamp Koersel: Fantasia

1995-1996
Jaarthema: "Horen, zien en spreken"
Familieavond: Jungle Book
Kamp Rödgen: Matthias

1996-1997
Jaarthema: "...?..." (wie helpt ons?)
Familieavond: Levensloop (van baby tot ..)
Kamp Recht: De tovenaar van Oz

1997-1998
Jaarthema: "August Trust"
Familieavond: Sprookjes
Kamp Bocholt: Elmer, als je van kleuren houdt!

1998-1999
Jaarthema: "Schakel je in, klik je vast, want ook jij past"
Familieavond: ET
Kamp Berg (Bütgenbach): het Oink-beest

1999-2000
Jaarthema: “Waar een wil is, is een weg"
Familieavond: Griezelen
Kamp Koersel: Het droomschip

2000-2001
Jaarthema: "Kiem-Kracht"
Familieavond: Vrij podium!!
Kamp Gruitrode: Haal je verhaal
(opmerking: kamp in 2 delen: 22-26 & 26-30, JKAJ volledig kamp)

2001-2002
Jaarthema: "Dromen, durven, doen"
Kamp Koersel: Tocht naar het geluk
(opmerking: kamp 5 dagen)


2002-2003
Jaarthema: "Een ontdekkingsreis vol talent"
Kamp Recht: De GVR

2003-2004
Jaarthema: "Actie-Reactie"
Evenement 15 jaar Jong Leut: Middeleeuwentocht
Kamp Neerpelt: De Blauwe vogel

2004-2005
Jaarthema: "Laat je prikkelen"
Evenement: Sprookjesavond in bos
Kamp Berg (Bütgenbach): Het verhaal van de clowns

2005-2006
Jaarthema: "Tik Tak Tijd voor Creativiteit"
Kamp Gruitrode: De kleurenkoning


2006-2007
Jaarthema: "Draag elkaar ver"
Feestweekend: 18 jaar JONG LEUT
Kamp Berismenil: Kulderzipken

2007-2008
Jaarthema: "Anders bekeken, da's BRILjant"
Feestweekend: Anders bekeken
Kamp Zutendaal: De Reuzeperzik

 

2008-2009
Jaarthema: "Maak Jong Leut mee, al 20 jaar"
Feestweekend: 20 jaar JONG LEUT 
Leut Zingt! (I)
Kamp Trois-Ponts: De Zevensprong

2009-2010
Jaarthema: "Klaar, speel... START!"
Feestweekend: Klaar, speel,.. Start!"
Leut Zingt! (II)
Kamp Zolder: Chicken Run

2010-2011
Jaarthema: “Durf Jong Leut!”
Feestweekend: Durf Jong Leut!
Leut Zingt! (III)
Kamp Hünningen: Asterix & Obelix

2011-2012
Jaarthema: “Hier is… De Jeugd Van Tegenwoordig!”
Feestweekend: Hier is… De Jeugd Van Tegenwoordig!
Leut Swingt! (IV)
Kamp Neerpelt: Koning van Katoren

 

2012-2013
Jaarthema:
“Moment voor Talent, ieders Accent!”
Feestweekend: VII
Leut Swingt! (V)
Kamp Medendorf: Paniek op de Prairie

2013-2014
Jaarthema: “Sterk in Teamwerk!”
Feestweekend: 25 jaar JONG LEUT
Leut klinkt! op 25 jaar Jong Leut! (VI)
Kamp Gruitrode: Piraten, alle buitenbeentjes aan dek!

2014-2015
Jaarthema: “Jong Leut springt eruit!”
Winterfest: I
Leut Swingt! (VII)
Kamp Vieuxville: Jumanji

2015-2016
Jaarthema: “Lachen, Gieren, Brullen!”
Winterfest: II
Leut Swingt! (VIII)
Kamp Achel: Kuifje, Raket naar de Maan!

2016-2017
Jaarthema: “Superhelden!”
Winterfest: III
Leut Swingt! (IX)
Kamp Houffalize: Een Brief voor de Koning

2017-2018
Jaarthema: “Groeien, samen openbloeien!”
Winterfest: IV
Leut Swingt! (X)
Kamp Peer: Yakari

2018-2019
Jaarthema: “ #jongleutdroomt ”
Feestweekend: "30 jaar Jong Leut: een weekend om van te dromen!"
Leut Swingt! (XI)
Kamp Krinkelt: Pippi Langkous in Taka Tuka land!

2019-2020 
Jaarthema: “Bouwen aan (zelf)vertrouwen”
(annulatie evenementen wegens Covid-19)
Kamp Limbourg: Jungle Book

2020-2021 
Jaarthema: “Altijd Overal Samen”
(annulatie evenementen wegens Covid-19)
Pannenkoekenbak JKAJ+
Kamp Medendorf: Circus Jong Leut

2021-2022
Jaarthema: "Zet door, ga ervoor!"
Feestweekend: Leut Feest!
Croque Café JKAJ+
Leut Swingt! (XII) 
Kamp Voeren: Sjakie & de Chocoladefabriek

2022-2023
Jaarthema: "Jeugd in Beweging"
Jong Leut beweegt voor de Warmste Week I
Winterbar JKAJ+
Feestweekend: Leut Feest! (II)
Kamp Recht: Mulan 

2023-2024
Jaarthema: Beleef, Geniet, Herinner!

Jong Leut beweegt voor de Warmste Week II
Evenement: ...
Kamp ...: ...